Overzicht

Den Haag Herenhuis 1904

Info

Over het huis van Annelies

Dit herenhuis heeft een woonoppervlakte van 310 m2 verdeeld over 3 woonlagen en een kelder. Sinds 2018 is het volledig aardgasvrij.

Annelies (bewoonster):
"We wonen hier sinds 2003. Sinds dat moment hebben we stapsgewijs zaken aangepakt. In 2017 besloten we dat we hier nog lang wilden blijven wonen en hebben we de verduurzaming verder aangepakt. We hebben nu energielabel A gekregen. Volgens de energie-expert als eerste huis in de wijk."

Verbruik

"Er zijn de laatste tijd zoveel dingen veranderd, dat ik niet precies weet wat dat allemaal gaat schelen. Ik weet wel dat we vroeger 2600 kuub gas per jaar verbruikten en ongeveer 3300 kWh aan stroom."
"Het gas is afgesloten, dus daarvan verbruiken we niets meer. De verwachting is dat de warmtepomp ongeveer 4 à 5000 kWh op jaarbasis verbruikt. De nieuwe zonnepanelen zouden ongeveer 9000 kWh op moeten kunnen wekken. Met 3300 kWh eigen verbruik zouden we onder de streep dus stroom over moeten houden."

Gouden tip

"Begin eerst met isoleren, bijvoorbeeld vloerisolatie, dakisolatie, dubbel glas en kierdichting. Zonnepanelen lijken erg leuk, maar het begint met besparen. En kijk of je het kunt faseren. Maak een plan over hoe ver je wilt gaan en voer dat stap voor stap uit. Er zijn natuurlijk kosten mee gemoeid, maar je gaat ondertussen ook besparen. Dus dat kun je meenemen in het kostenplaatje. En niet alles verdien je terug. Maar het comfort van bijvoorbeeld vloerverwarming is ook wat waard."

Glas

Annelies (bewoonster):
"Het pand is beschermd stadsgezicht, dus dat maakt het allemaal wat ingewikkelder. En we wilden het glas-in-lood graag behouden. Toen we het lieten vervangen werd eerst aan de buitenkant het HR+ glas gezet. Toen is het glas-in-lood opgeknapt en weer teruggeplaatst. Het HR+ glas heeft Kryptongas ertussen. Naast de warmte-isolerende waarde scheelt het glas ook nog in isolatie van het geluid."

Verlichting

Annelies (bewoonster):
"Alles is LED verlichting, maar dat heeft iedereen tegenwoordig."

Vloerisolatie

Annelies (bewoonster):
"Bij de renovatie is de hele vloer vernieuwd. We hebben nieuwe vloerisolatie gekregen. Hieronder zit een wijnkelder, die moet koel blijven. En hier moet het warm blijven."
"Als isolatie onder de het zandcement van de vloerverwarming zijn PIRplaten gebruikt."

Gordijnen

Annelies (bewoonster):
"Achter heb ik een gevel die ik nauwelijks kan isoleren, omdat hij voornamelijk uit glas bestaat. In de winter doen we de gordijnen dicht en dat scheelt best veel."

Inductiekookplaat

De inductiekookplaat is uit de AEG Pure serie. Deze heeft een egaal zwarte oppervlakte en licht alleen op als hij in gebruik is.

Annelies (bewoonster):
"Ik kook op inductie. Dit is iets wat voor iedereen ook makkelijk te vervangen is als ze stap voor stap dingen willen gaan aanpakken."

Koelkast

In de keuken staat een Siemens iQ500 Inbouw koel-vriescombinatie.

Annelies (bewoonster):
"Ik heb een A+++ koelkast en vriezer dus die zijn erg energiezuinig."

Afzuigkap

De inbouwunit afzuigkap is van Atag en is voorzien van een Plasmahome Rondo500 plasmafilter.

Annelies (bewoonster):
"In de keuken zit een recirculatie afzuigkap, dat scheelt warmteverlies."

Kokendwaterkraan

Annelies (bewoonster):
"We hebben een kokendwaterkraan van Quooker met een boiler eronder."

Beperking Sluipverbruik

Annelies (bewoonster):
"Ik heb op veel plekken stopcontacten die aan- en uitgezet kunnen worden. Op sommige plaatsen is dat ingebouwd, op andere plekken is dat met een losse schakelaar die je voor een paar euro kunt kopen."
"In een Sonos box zit bijvoorbeeld een transformator en die zuipt echt stroom. Het maakt daarbij dus niet uit of hij muziek speelt of niet, hij verbruikt dat gewoon altijd. Daar heb ik een stekker tussengezet met een aan/uit schakelaar. Ik heb van veel apparatuur het verbruik gemeten. Een tv die alleen standby staat kan toch €80 euro per jaar kosten."

Hr Radiator

De lage temperatuur radiatoren zijn van het merk Jaga type Briza.

Annelies (bewoonster):
"Deze lage temparatuurradiatoren kunnen verwarmen èn koelen! Ze zijn super efficiënt. Op de slaapkamer zijn oude radiatoren vervangen door deze briza’s."
"In de woonkamer hebben we vloerverwarming. Toch hangen daar ook nog deze radiatoren, omdat niemand zeker wist of ik het met de vloerverwarming wel warm genoeg zou krijgen. Maar ik heb het lekker warm gehad de afgelopen winter. Dus de lage temperatuur radiatoren waren daar een preventieve maatregel. Ik zou ze in de woonkamer dus weer weg kunnen halen, maar ze zitten niet in de weg."
"Het was bij de overstap naar de warmtepomp met vloerverwarming een overweging: als we de radiatoren niet zouden doen en het achteraf toch nodig bleek, dan was het een hele operatie om ze alsnog te plaatsen, zeker als het parket eenmaal gelegd was."

Muurisolatie

Annelies (bewoonster):
"De muren zijn voorzien van gevelisolatie. Veel van de gevel bestaat uit glas, maar alle muren daartussen zijn geïsoleerd."

Warmtepomp

Annelies (bewoonster):
"Het eerste wat iedereen aan me vraagt is: maakt dat ding nou niet veel geluid? Dat valt best mee, het is ongeveer 50 decibel. Het achtergrondgeluid in de stad is al ongeveer 40 a 45 decibel. Hij is maar af en toe aan. En dat is vooral in de winter en dan zit ik zelf binnen, dus merk ik het niet. Maar het is altijd de eerste vraag. Dus ik heb toen een filmpje op LinkedIn gezet met een gekalibreerde decibelmeter bij de warmtepomp en daar kreeg ik 50.000 hits op."
"Er waren twee opties voor de plaatsing: op het dak of in de achtertuin. Je ziet ze veelal op het dak staan. Het dak werd ons afgeraden. Omdat de lucht op 10 meter hoogte vaak kouder is dan beneden en vanwege het trillings vraagstuk. We hadden een gunstige plek in de tuin waar hij paste die ook nog dicht bij de toevoeraansluitingen was, dus dat scheelde ook een hoop aansluitingen die anders helemaal van boven hadden moeten komen."
"Voor de pomp aangelegd kon worden moest er best wat geregeld worden. Er moest een betonvloer worden gestort, er moesten allerlei aansluitingen worden geregeld en er moest krachtstroom worden aangelegd. Het wemelt niet van de installateurs die daar veel verstand van hebben, dus wij zijn via onze adviseur uiteindelijk bij een specialist uit Friesland terecht gekomen. Het is best een aparte specialisatie, dus heel andere kennis is nodig dan bijvoorbeeld bij een cv op gas."
"Met de warmtepomp kunnen we ook koelen. Dus als het langdurig heet is dan kan ik dat aanzetten. De vloerverwarming en de radiatoren in de slaapkamer en woonkamer kunnen dan ook koelen. We hebben de grens op 25 graden gezet, dus daarboven gaat hij koelen. Via de app kan ik de temperatuur zelf makkelijk veranderen en het koelen aan- of uitzetten."
"De pomp heeft geen onderhoud nodig."

Zonwering

Annelies (bewoonster):
"Om de zon buiten te houden, hangen er over de hele achtergevel markiezen. Deze natuurlijke manier van koelen verdient altijd de voorkeur boven energievragende vormen, dus zetten we deze als eerste in."

Zonnepanelen

Annelies (bewoonster):
"Op het dak liggen 22 bifaciale zonnepanelen die aan twee kanten stroom kunnen opwekken. Van de reflectie aan de onderkant maken ze ook electriciteit. Het zonlicht weerkaatst op de witte toplaag van de dakisolatie en raakt zo ook de onderkant van de zonnepanelen. Ik heb me laten adviseren door iemand die al 30 jaar in het energievak zit. Het zijn op zijn advies deze panelen van het merk Sunpreme geworden. Met deze panelen zouden we ongeveer 9000 kWh op moeten kunnen wekken. Het systeem van de omvormer is van Solaredge."
"Omdat het huis beschermd stadsgezicht is, mag je de zonnepanelen niet zien vanaf de straat. Voor de achterzijde geldt dat niet. Daar moet je bij de plaatsing rekening mee houden."
"Hiervoor lagen er 14 reguliere zonnepanelen op het dak. Toen de nieuwe zijn geïnstalleerd hebben we die doorverkocht."

Dakisolatie

Annelies (bewoonster):
"Ik heb wel bijzondere dakisolatie. Ik had al een warm dak met Rc-waarde 2,5 en dat heb ik stevig na laten isoleren. Nu is de Rc-waarde naar 6 gegaan. Aan de bovenkant is extra isolatie aangebracht, daar zit een witte deklaag op en die zorgt voor reflectie voor de bifaciale zonnepanelen. Een wit dak is ‘s zomers ook koeler."

Lichtkoepel

Annelies (bewoonster):
"Veel van dit soort huizen hebben een dakkoepel. Toen het gebouwd werd was het nog niet aangesloten op de elektriciteit. Door een dakkoepel is er minder verlichting nodig."

Vloerverwarming

Annelies (bewoonster):
"Toen wij hier kwamen wonen in 2003 zat er al vloerverwarming in. Toentertijd werd er gezegd dat dat niet samen ging met een parketvloer, dus we hebben toen de vloerverwarming uitgezet. We hebben voor de verbouwing laten checken of het nog aan de praat te krijgen was, maar het was helemaal dichtgeslibd met zand en kalkdeeltjes. Dus toen is alles eruit gegaan en hebben we de hele vloer aangepakt. Het is een helemaal nieuw systeem, dus alle kwetsbaarheden of lekkages die het oude systeem had kunnen hebben zijn er nu niet."
"Op de vloerisolatie zijn slangen aangelegd en is een zand/cementlaag van 8 centimeter gestort. En we hebben nieuw parket laten leggen. De vloer is wel iets hoger geworden hierdoor, waardoor we nu een paar drempels hebben. Omdat de zand/cementlaag 8 weken moest uitharden, kon het parket pas na 8 weken gelegd worden. Gelukkig mochten we er na een paar dagen al wel op lopen."
"We hadden ook een droog vloerverwarmingssysteem kunnen kiezen, met een soort witte kunststof platen met noppen waar je dan de slangen inlegt. Maar dan heb je niet de massa van de zand/cementlaag. Die wordt heel egaal warm en houdt de warmte heel goed vast. In de winter hebben we het super behaaglijk gehad, veel beter dan met de radiatoren die we hiervoor hadden."
"Tegenwoordig kan vloerverwarming wel in combinatie met parket. De geleiding moet goed zijn, dus niet alle houtsoorten zijn geschikt. En de opbouw is iets anders. Normaal gesproken zit er spaanplaat onder van 12 mm. Onder onze vloer zit mozaiek parket. De werking daarvan is heel stabiel. En het heeft maar een dikte van 6 mm. Dus het is dunner en de werking wordt opgevangen."
"In een oud huis moet je de slangen dichter bij elkaar leggen en een grotere diameter nemen. In een goed geïsoleerd huis kun je de slangen 15 cm uit elkaar leggen. In dit huis is de hart-tot-hart afstand 10 cm. Dus ze liggen dichter op elkaar. De diameter van de slangen is 18 mm, normaal is geloof ik 12 of 14 mm. Ze zijn bij ons dus groter waardoor ze meer afgiftevermogen hebben."

Warmtepompboiler

Annelies (bewoonster):
"Er zit een boiler van 200 liter in voor het warme water. Het lijkt een groot apparaat, maar wat er ook in zit is het buffervat voor de verwarming. Dus achter dit front zijn die twee samen geïntegreerd. Onder de splitsing zit het buffervat, bovenin zit de boiler."
"Ik heb twee verwarmingscircuits, een lage temperatuur op ongeveer 30 graden en het andere systeem op 60 graden. De gewone radiatoren gaan naar 60 graden en de verwarming in de woonkamer en slaapkamer naar 30."

Doorstromer

De doorstromer is van Stiele Eltron.

Annelies (bewoonster):
"Het warme water in het boilervat wordt ongeveer 40 graden. Via deze doorstromer wordt het naar 60 graden gebracht om legionella te voorkomen. Alleen op de momenten dat je warm water gebruikt, gaat deze doorstromer aan."

Close in Boiler

In de kelder is een Itho Daalderop Close-in 10 aangesloten op het warm water systeem.

Annelies (bewoonster):
"De close-in boiler is voor het hotelcircuit van het warme water. Dat zorgt ervoor dat er altijd gelijk warm water is. Vroeger hadden we dat het warme water continu rondgepompt werd, maar dat was belachelijk duur. Dus nu staat hij op een tijdschakelaar. Dus ‘s ochtends voordat we opstaan en een half uur voordat we naar bed gaan heeft hij even het warme water gecirculeerd. Anders sta je boven lang te wachten voordat het warme water er is."

Afvalrecycling

Annelies (bewoonster):
"Er wordt in de wijk aan afvalscheiding gedaan, het groenafval gaat apart. Naast groenafval wordt ook papier, glas en plastic apart verzameld, dan rest alleen restafval."

Steenbreek

Annelies (bewoonster):
"Er ligt gras in de achtertuin en ik ben de enige in de straat met een voortuintje. Het is maar anderhalve tegel maar het scheelt toch weer voor de waterafvoer."

Tochtstrip

Annelies (bewoonster):
"We hebben bij de voordeur nog een extra tochtstrip aangebracht."

Deze oplossing komt uit: Den Haag Herenhuis 1904 . Bekijk het gehele pand op: kijkduurzaam.nl