Info
Over het huis van Bastiaan en Marije
Kijk hoe Bastiaan en Marije hun parterrewoning uit 1908 energiezuinig hebben gemaakt!
Type huis en huishouden
- Parterrewoning uit 1908
- 2 volwassenen en 1 kind
- Elektra: 2600 kWh, opgewekt 2600 kWh, saldo: 0 kWh
- Gas: 100 m3
Gemiddeld vergelijkbaar huishouden
- Elektra: 3610 kWh
- Gas: 1760 m3
Besparing
- Elektra: 100 %
- Gas: 94,4 %
Gouden tip van Bastiaan
Bastiaan (bewoner):"Kies voor stralingswarmte, niet voor convectie. Laat de lucht in huis lekker stilstaan - het kost enorm veel energie om die te laten bewegen - en ga over op infraroodverwarming. Daar haal je absoluut het allerlaagste verbruik mee. En doe het uit als je niet in een ruimte bent."
Verlichting
Het hele huis is voorzien van LED verlichting.
Bastiaan (bewoner):"LED lampjes ligt nu heel erg de focus op, maar dat is eigenlijk niet zo interessant. 75% van het verbruik in een huis is de verwarming. Dus het is wel belangrijk dat iedereen voor led-verlichting kiest, maar als je van het gas afgaat en naar elektra is de belangrijkste keus: hoe ga je het verwarmen? Ga je convectiewarmte gebruiken, of stralingswarmte? Dat zijn de twee opties die je hebt."
Recirculatie Afzuigkap
Boven de inductieplaat hangt een afzuigkap van Siemens. Deze werkt als recirculatie afzuigkap.
Bastiaan (bewoner):"De afzuigkap blaast de gefilterde lucht weer de keuken in in plaats van naar buiten. Zo hou je de warmte binnen."
Inductiekookplaat
De keuken is voorzien van een Pelgrim IDK795ONY inductiekookplaat.
Vloerisolatie
De vloer is voorzien van Isobooster T-3 vloerisolatie.
Bastiaan (bewoner):"Een voordeel van de stralingswarmte die we gebruiken, is dat de vloer warm wordt. Dus je krijgt een soort passieve vloerverwarming, dat is wel prettig. En mocht er nog warmte door de vloer heengaan, dan ligt er nog isolatie onder de vloer. Om de kou uit de grond te stoppen en de warme weer omhoog te kaatsen. Dat is reflecterende isolatie, speciaal voor stralingswarmte. Dus de kou komt niet meer uit de grond. En we hebben hier geluk om dat we op de dijkring zitten, een meter of 5 boven NAP. Dus dat is een voordeel want de grond is hier gortdroog. Dat maakt het huis ook wat sneller warm. Het grondwaterpeil zit zo verschrikkelijk laag dat je bijna nooit vochtproblemen hebt."
Minder Afval
In het huishouden van Bastiaan wordt alles zoveel mogelijk gerecycled. Ook krijgen veel zaken een tweede kans.
Bastiaan (bewoner):"We gebruiken een houten afwasborstel, dus geen plastic meer, ook dat is duurzaam. En wasbare vaatdoekjes in plaats van wegwerpmaterialen. En we recyclen alles."
"Een aantal van onze meubels zijn tweedehands. Iets dat niet kapot is krijgt zo een tweede leven in plaats van op de afvalberg terecht te komen. En bij de aanschaf scheelt het ook een flink bedrag!"
Zonnepanelen
Bastiaan heeft 2 sets zonnepanelen. Op het dak van de uitbouw liggen 6 panelen van Yingli Solar van 255Wp met micro omvormers. Per paneel wordt zo de maximale opbrengst behaald.
Op de schuur achter liggen nog 6 oude panelen van Shell Solar uit eind jaren 90 in serie.
Bastiaan (bewoner):"Die waren oorspronkelijk 120Wp en die doen nu nog 70 tot 80 kWh per jaar, dus dat is best redelijk. Zelfs de oorspronkelijke omvormer zit er nog bij. Ze zien er niet meer uit, maar doen het nog wel. Dat vind ik ook duurzaam, iets pas wegdoen als het echt niet meer werkt."
Infraroodpanelen
De woonkamer, keuken en badkamer worden verwarmd met infraroodpanelen. Het systeem is van SUNNYHEAT en wordt per ruimte aangestuurd door een SUNNYHEAT ISTC Profi.
Bastiaan (bewoner):"75% van het verbruik in een huis is de verwarming. Als je van het gas afgaat en naar elektra is de belangrijkste keus: hoe ga je het verwarmen? Ga je convectiewarmte gebruiken, of stralingswarmte? Dat zijn de twee opties die je hebt. Infraroodpanelen nemen geen ruimte in beslag en ik vind ze mooier dan een radiator. Het voordeel van dit soort verwarming: je stopt het in het stopcontact, en het werkt. Dus het enige waar je voor moet zorgen is dat je elektra op orde is. Dat kun je in een dag doen, het is plug&play. Ik ben fan!"
"Je kunt zo’n paneel ook laten bedrukken met een foto of een schilderij, maar dan haal je er opbrengst naar beneden. Het extra laagje erop stopt warmte, dus je verbruik gaat omhoog. Je heb ze ook in spiegelvorm voor in de badkamer, dan beslaat je spiegel nooit."
Bamboevloer
De woonkamer en keuken zijn voorzien van een bamboe projectvloer. Dit is een massieve vloer in plaats van een vloer met een bamboe toplaag. Bastiaan heeft bewust voor dit type vloer gekozen vanwege de duurzaamheid. De vloer is voorzien van Isobooster T-3 vloerisolatie.
Bastiaan (bewoner):"Omdat het een projectvloer is kun je hem 400 of 500 keer schuren en dan blijft hij nog steeds intact omdat hij zo dik is. En ik heb de ondervloer expres ook heel dik gemaakt, dat is een pak van 7 cm geworden. Maar dat is meer omdat ik een keiharde vloer wilde hebben, het heeft niet echt meer een isolerende waarde, maar ik vind het lekkerder lopen. Bamboe is de meest milieuvriendelijke keuze omdat het een heel snel groeiende plant is die niet zoveel of geen pesticiden nodig heeft. En ik vind bamboe ook gewoon mooi, het verveelt niet, je kunt er naar blijven kijken. Het is een vloer die leeft."
Hr Radiator
Deze HR radiator is aangesloten op de Vaillant cv-ketel, maar wordt niet meer gebruikt en staat dus altijd uit. Bastiaan heeft hem laten hangen omdat een volgende eigenaar van het huis hem wellicht wel wil gebruiken.
Bastiaan (bewoner):"Achteraf gezien had ik deze HR convector radiator niet aan moeten schaffen, want vlak daarna stapten we over op infraroodverwarming. Dus dat was onderdeel van het leerproces."
Regenton
Het regenwater van het dak wordt opgevangen in een regenton.
Bastiaan (bewoner):"De regenton scheelt op jaarbasis ongeveer 2 kuub aan water. Het waterverbruik in dit huis is onder de 70 kuub."
Bad
Warm water is enige wat nog via de cv-ketel loopt en op gas verwarmd wordt.
Bastiaan (bewoner):"We gebruiken ongeveer 100 kuub gas per jaar voor het douchewater en badwater en als je dat omzet naar elektra dan ben je 5x zo duur uit. Omdat gas nog zo goedkoop is, is douchen op gas nog steeds de meest rendabele optie. Een boiler ophangen kan wel, maar dat heeft alleen maar zin als je meer zonnenpanelen kwijt kan. Dan is het goedkoper. Ik heb nog iets van 5 zonnepanelen nodig, dan was het hele huis elektrisch geweest. Maar daar heb ik geen dak meer voor. Dat vind ik echt jammer."
"Bij een volgend huis ga ik mijn water met een boiler regelen. Niet met een collector, maar een elektrische die draait op zelf opgewekte energie uit zonnepanelen. Dat is een robuustere oplossing. Collectoren zijn een leuk idee, maar dat is niet handig in Nederland en heeft een korte levensduur, dus dan heb je het nog lang niet terugverdiend. Ik geloof daar niet zo in. Ik ben meer een voorstander van een zonnepaneel dat 30 jaar meegaat gecombineerd met een boiler die 30 jaar meegaat. Dat is een mooie combinatie."
Douchekop
De douche is voorzien van een spaardouchekop. Dit zorgt voor minder waterverbruik en hierdoor is ook minder energie nodig om de hoeveelheid water op te warmen.
Bastiaan (bewoner):"Ik douche een minuut ’s ochtends. Mijn warmtevraag is veel lager dan bijvoorbeeld de warmtevraag van mijn vrouw. Als ik hier alleen zou wonen dan zou het huis meer dan energieneutraal zijn. Mannen zijn goed in spartaans leven, haha."
Groen Dak
Het platte dak van de uitbouw is 18m2 en voorzien van een groen dak.
Bastiaan (bewoner):"De helft van het groene dak is bedekt met zonnepanelen. Dus er komt niet genoeg vocht bij het groen. Dus dat had ik achteraf bezien niet moeten doen. Maar het is niet zo rampzalig, ik kan het gewoon laten liggen voor de komende 20 jaar. Dat doet geen kwaad. Het verregent langzaam het riool in denk ik."
Radiator
De radioatoren zijn aangesloten op de Vaillant cv-ketel, maar worden niet meer gebruikt en staan dus altijd uit. Bastiaan heeft ze laten hangen omdat een volgende eigenaar van het huis ze wellicht wel wil gebruiken.
Bastiaan (bewoner):"Ik weet dat het gezond is om in een koude slaapkamer te slapen, dat is onderzocht. Ook voor onze kleine. Je kunt er een infraroodpaneel ophangen, dan heb je een warme slaapkamer, maar ik vind dat echt niet nodig. Niet verbruiken is altijd zuiniger."
Muurisolatie
De muren van de uitbouw zijn voorzien van extra voorzetwanden.
Bastiaan (bewoner):"Een voorzetwand houdt ook een beetje kou tegen. Hier is het eigenlijk nooit koud."
Dakisolatie
De uitbouw van de woning is voorzien van een plat dak met dakisolatie.
Bastiaan (bewoner):"Wat hier duurzaam is, is dat er niet gestookt wordt. Dus als het buiten vriest, dan is het hier ook koud. Niet verwarmen is altijd het zuinigst. Persoonlijk vind ik het ook lekker. De radiatoren hebben we laten hangen voor als we het huis verkopen. Wellicht willen de nieuwe eigenaren wel weer een CV aansluiten."
"Hier is het eigenlijk nooit koud. Fris, maar niet koud. Op de begane grond is het veel kouder. Omdat de kou uit de grond komt."
Glas
De volledige woning is voorzien van HR ++ glas. In de voorgevel is dit geplaatst in hardhouten meranti kozijnen. De achtergevel is voorzien van kozijnen van mahoniehout. De uitbouw heeft kunststof kozijnen.
Bastiaan (bewoner):"Een aantal jaren geleden hebben we al het glas vervangen. In de woonkamer en keuken hebben we in 2012 en 2017 ook de kozijnen vervangen. In sommige ruimtes zoals de badkamer waren de kunststof kozijnen uit de jaren 80 nog prima. Het glas is wel vervangen voor nieuw glas omdat het meer warmte binnenhoudt."
Elektrische Fiets
Bastiaan heeft zijn auto ingeruild voor een elektrische fiets, een Stromer ST2 Solar Impulse.
Bastiaan (bewoner):"Ik gebruik de fiets voor woon/werkverkeer. Zakelijke afspraken tot 30 km doe ik ook op de fiets. Ik heb wel voor een model gekozen met een snelheid tot 45 km/uur. Daar zit een kenteken op."
Deze oplossing komt uit: Den Haag Parterrewoning 1908 . Bekijk het gehele pand op: kijkduurzaam.nl