Overzicht

Den Haag Portiekwoning 1938

Info

Over het huis van Marcel

Marcel woont in een portiekwoning uit 1938 op de eerste verdieping. Door kleine maatregelen probeert hij zoveel mogelijk energie te besparen.

Verbruik

Marcel (bewoner):
"Ik heb nog niet echt inzicht in wat het scheelt in verbruik. Ik ben een half jaar geleden overgestapt op een nieuwe meter dus ik krijg nu iedere maand wel mijn verbruik te zien. Ik heb het nooit echt opgemeten. Dus ik moet nu wachten tot het jaar om is en ik weer mijn eindafrekening krijg. Ik ga er wel van uit dat ik minder gas ben gaan verbruiken."

Gouden tip

"Begin met simpele dingetjes zoals radiatorfolie, ketel iets lager zetten, misschien het inregelen van een radiator. Dat zijn de eerste dingen. Zet je cv ketel voor het warme water op de eco-stand, dat je niet de hele tijd voor het warme water aan het stoken bent. Dat scheelt volgens mij al een hele hoop gas. En als je het nog niet hebt, kijk zeker naar dubbel glas."
"Probeer gewoon eens je cv ketel wat graden lager te zetten. Dat kun je in veel gevallen gewoon zelf doen, daar gaat ie echt niet kapot van. Dat hoeft niet op zo’n lage temperatuur als bij mij, mensen kunnen zelf testen wat ze nog comfortabel vinden."

Radiatorfolie

Marcel (bewoner):
"Ik heb overal folie achter mijn radiatoren zitten. Vroeger werden mijn muren altijd mee verwarmd, nu niet meer. Volgens mij is het hele goedkope die ik hier achter heb zitten. Dat kun je gewoon met een schaar en een paar plakkertjes regelen."

Radiator Ventilator

Marcel (bewoner):
"Onder de radiator heb ik 3 ventilatortjes zitten van SpeedComfort. Die zitten onderin tussen de radiator geklemd. Er zit een voeler met een magneetje aan de achterkant van de radiator vast. Alleen als die boven de 37 graden komt dan slaan de ventilatortjes aan. Zo maak je van een gewone radiator een soort convector."
"Als je op lagere temperatuur gaat verwarmen, dan heb je radiatoren nodig die breder zijn. Dit doet eigenlijk hetzelfde. Hij blaast lucht door de radiator heen en daardoor is de kamer eerder op temperatuur. Je hoort ze bijna niet. Als ik een muziekje aan heb staan, dan hoor je ze helemaal niet."

Verlichting

Marcel (bewoner):
"Ik heb overal spaarlampen en LED lampen in huis. En die staan ook niet vaak aan. Meestal als ik tv zit te kijken dan heb ik maar één lampje aan."

Plafondventilator

Marcel (bewoner):
"De plafondventilatoren heb ik afgelopen zomer gekocht toen het ontzettend warm was. Maar ik kan ze ‘s winters ook gebruiken als ik de warme lucht even snel wil laten circuleren."

Beperking Sluipverbruik

Marcel (bewoner):
"Opladers kunnen best wat sluipverbruik hebben. Mijn tv decoder verbruikt ook best nog wat stroom als hij op stand-by staat. Dus die zet ik helemaal uit als ik hem niet gebruik. Dan duurt het wel langer met opstarten als ik tv wil kijken. Dus dat is een afweging van energieverbruik versus gebruiksgemak."

Thermostaat Inregelen

Marcel (bewoner):
"Mijn Honeywel thermostaat heb ik helemaal ingeprogrammeerd. Hij slaat ‘s ochtends aan en ‘s avonds weer uit. Toen ik nog werkte was dat anders ingesteld. Dus je kunt hem aanpassen naar je aanwezigheid."
"Ik stook meestal maar tot 18 graden en als het dan fris wordt dan trek ik een truitje aan."

Plafondisolatie

Marcel (bewoner):
"Dit was het makkelijkste om snel aan te pakken. Er zit hierboven een oud plafond met het rietwerk er in nog in. Dat heb ik laten zitten. Ik heb daar een verlaagd plafond onder gehangen. Daar heb ik glaswol tussen gedaan. Het heeft ook een klein beetje geluidsdemping."
"Al het isolatiemateriaal dat ik nog over had, heb ik elders in huis kunnen gebruiken. Zo zit het helemaal volgeduwd onder de vensterbank van de erker en onder mijn keukenblok."

Zonwering

Marcel (bewoner):
"Eerst had ik in de erker zonwering die gelijk liep met de voorkant van de vensterbank. Maar dan werd het in de erker zelf bloedheet in de zomer. Nu heb ik de zonwering tegen de ramen. Het zijn houten plankjes. In de zomer scheelt het veel warmte. Qua kou in de winter doet het niets. Ik heb ze zelf op maat gemaakt, dat ging niet gemakkelijk omdat ieder plankje op maat gezaagd moest worden."

Gordijnen

Marcel (bewoner):
"Gordijnen werken twee kanten op. In de winter blijft het warmer binnen en in de zomer koeler."
"In mijn keuken had ik ook iets bijzonders. Omdat een deel van de dag de zon naar binnen schijnt, werd de koelkast daar aan de buitenkant ook heet van. Daardoor stond hij de hele dag te blazen. Ik heb nu in de keuken een zonwerend gordijn hangen, waardoor de koelkast niet meer in de zon staat."

Lagere Cv Temperatuur

Marcel (bewoner):
"Ik heb de temperatuur in mijn cv ketel lager staan. Dat werkt prima want ik heb het gewoon niet koud. Ik heb eerst meegedaan met een test van “Warm in de wijk’ en daarbij gingen we naar 70 graden. Daarna ben ik zelf verder gaan testen en bij mij staat hij inmiddels op 50 graden. Als je de gebruiksaanwijzing erbij pakt, dan is dat vrij simpel zelf te doen."
"Omdat er kouder water door de radiatoren stroomt, duurt het langer voordat de ruimte op temperatuur is. Ik heb dat ondervangen met radiator ventilatoren. Die zorgen ervoor dat de warme lucht sneller circuleert zodat alles sneller weer op temperatuur is."
"Een aantal van mijn buren hebben kleine kinderen die nog kruipen. Dan is een lagere temperatuur in je radiator ook veiliger. Als je op 85 graden stookt dan kun je je aan een radiator lelijk verbranden."

Cv Ketel Boiler Uit

Marcel (bewoner):
"Mijn cv ketel heeft een ingebouwde boiler, zodat je snel warm water hebt. Maar daardoor houdt hij wel continue water warm. Ik heb deze op de eco stand gezet, dan staat die warmhoudfunctie uit. Zodat die niet de hele tijd warm water aan het maken is als dat niet nodig is. Alleen al hierdoor denk ik dat mijn verbruik van gas al naar beneden is gegaan."

Waterzijdig Inregelen

Marcel (bewoner):
"Dat was een eye opener, dat er ook zoiets bestaat als ‘een radiator inregelen’. Ik dacht dat je zo’n ding gewoon open of dicht kon zetten, maar je kan dus de doorvoersnelheid van een radiator inregelen bij de uitgang van de radiator. Dat word je nooit verteld. Een installateur laat alles gewoon op fabrieksinstellingen staan. Als je dan niet weet dat het ook anders kan, dan ga je er zelf ook niet aan lopen draaien. Iets meer informatie van de installateurs zou fijn zijn. Nu hoor ik dat soort dingen bij het wijkinitiatief van de Vruchtenbuurt “Warm in de wijk”."

Glas

Marcel (bewoner):
"Toen ik hier kwam wonen was het nog enkel glas met houten en stalen kozijnen. Dan zag je de gordijnen heen en weer waaien terwijl de ramen dicht waren. Het was erg aan de frisse kant. Ik heb in de loop der jaren alles vervangen. Aan de voorkant waren het stalen kozijnen met glas-in-lood. Dat was me een partij koud! Daar heb ik aluminium in laten zetten. In 1999 heb ik de houten kozijnen aan de achterkant ook vervangen door dubbel glas."

Tochtstrip

Marcel (bewoner):
"Ik zorg ervoor dat ik niet teveel tocht in mijn huis krijg. Daarom heb ik tochtstrips op de voordeur zitten. Kieren in het kozijn aan de buitenkant heb ik ook dichtgemaakt met purschuim en kit."

Tochtborstel

Marcel (bewoner):
"Aan de onderkant van mijn voordeur heb ik een tochtborstel bevestigd. Alle kou die ik buiten hou, hoef ik binnen niet te stoken."

Brievenbusborstel

Marcel (bewoner):
"Via het portiek komt er toch altijd kou binnen. Ik probeer dat buiten te houden. Op mijn brievenbus heb ik vroeger vanwege een huisdier borstels geschroefd. Die houden ook een hoop kou buiten."

Deze oplossing komt uit: Den Haag Portiekwoning 1938 . Bekijk het gehele pand op: kijkduurzaam.nl