Overzicht

Den Haag Geschakelde Woning 2004

Info

Over het huis van Harrie en Annemie

Deze geschakelde woning is gebouwd in 2004 en heeft een woonoppervlakte van 200m2 verdeeld over 2 woonlagen.

Verbruik

Harrie (bewoner):
"Vroeger verbruikten we 2700 kuub aan gas. Sinds de hybride warmtepomp goed ingeregeld is, is dat gezakt naar rond de 1300 kuub."
"De elektriciteit die we verbruiken kan ik niet precies opgeven. Alles wat we opwekken en gelijk zelf verbruiken, wordt niet bijgehouden door de slimme meter. Dus daar hebben we geen inzicht in. Ik schat dat we jaarlijks zo’n 3200/3500 kWh verbruiken. De warmtepomp verbruikt 1500 tot 1800 kWh per jaar. Afgelopen jaar hebben we de warmtepomp als koeler gebruikt en werkt prima. Onze produktie is ongeveer gelijk aan het totaalverbruik."

Gouden tip

"Doe de dingen stap voor stap. Ik zou de hybride warmtepomp aanbevelen. Die heb je in 6 of 7 jaar terugverdiend. Je kunt tot 2030 sowieso nog gas blijven verbruiken. Over een jaar of 7 zijn er ongetwijfeld weer nieuwere en betere ontwikkelingen. Je kunt dan een warmtepomp erbij nemen. Dan kun je de investering die je moet doen ook beter spreiden."

Muurisolatie

Harrie (bewoner):
"De buitengevelisolatie is 130 mm. Op de bouwtekeningen staat dat het minerale wol is. De Rc waarde hiervan zou ten minste 3,0 moeten zijn."

Thermostaat Inregelen

Harrie (bewoner):
"De thermostaat is ingesteld op een zo constant mogelijke. Wij komen er nooit aan. ‘s Middags gaat hij naar 20,5 graden en ‘s avonds naar 21 graden en daarna weer naar 20 graden. Die halve graad verschil haalt onze warmtepomp in de meeste gevallen nét, dus dan hoeft onze cv ketel niet aan te slaan. Door hem zo in te stellen en er verder niet aan te komen, scheelt ons dat vooral in het voorjaar en de herfst veel in het gasverbruik, omdat de hybride warmtepomp dan veel van de verwarming op zich neemt."

Verlichting

Harrie (bewoner):
"De lampjes die beneden langs muur zitten, daar hadden we eerst halogeen lampjes in zitten van 20 watt. We hebben er 9 dus dat is 180 watt. Maar als we ze aanhadden, dan brandde de eerste heel fel maar de lampjes verderop steeds zwakker. Dat had met de weerstand te maken. Nu hebben we er LED lampjes ingestopt van 1,2 watt. Dus nu hebben we alles bij elkaar iets meer dan 10 watt verbruik. Eerst hadden we al 20 watt met één lampje. En doordat het maar weinig weerstand geeft omdat het weinig stroom is, zie je geen verschil meer tussen voor en achter."
"De trafo moet bij een heel laag vermogen al kunnen beginnen met regelen. De geïntegreerde trafo in de afzuigkap kan dat bijvoorbeeld niet. Daar heb ik dus maar 2 van de 3 lampjes kunnen vervangen door LED lampjes van 1,2 watt. Als ik ze alle 3 verving dan was het startvermogen te laag dus gingen ze alle 3 niet meer aan. Dus bij sommige lampen liggen de transformatoren dwars als je ze wilt vervangen."

Vloerisolatie

Harrie (bewoner):
"De vloerisolatie is bij de bouw al geregeld. Onder het beton zit een dikke laag tempex. Die heeft een Rc waarde van 3,5."
"We wilden nog meer isoleren en toen hebben we iemand van Vereniging Eigen Huis langs gehad en die vertelde dat er eigenlijk niets meer te isoleren viel."

Insectvriendelijke Tuin

Harrie (bewoner):
"We hebben in de tuin vooral planten staan waar insecten van houden. We zijn gek op groen."

Inductiekookplaat

Harrie (bewoner):
"We zijn helemaal gewend aan koken op inductie. Laatst stond ik bij iemand in de keuken en moest ik koken op gas. En dat duurde toch lang! Deze plaat is al 15 jaar oud, dus er zullen nu al wel zuinigere zijn. Maar besparen doe je ook met de manier hoe je kookt. De kok Pierre Wind was laatst nog op tv. Hij gaf als advies om aardappelen en groenten even aan de kook te brengen en het dan uit te zetten en door te laten garen. En dat gaat goed."
"Het glas is een keer beschadigd. We hoorden toen van iemand bij Autotaalglas dat hij zoiets bij zijn schoonmoeder al eens gerepareerd had. Die hebben we toen hier langs laten komen en heeft hij dat hier ook gedaan."

Kokendwaterkraan

Harrie (bewoner):
"Onze Quooker hebben we voor 2010 gekocht. Je hebt nu alweer zoveel nieuwere dingen, bijvoorbeeld een gecombineerde kraan. Dat was toen nog niet. Ik zou hem echt niet meer willen missen. Het is een super geïsoleerd systeem met een vacuüm eromheen, dus veel zuiniger dan bijvoorbeeld een waterkoker."
"Het scheelt echt veel, bijvoorbeeld met thee zetten maar zeker ook met koken. Pasta zetten we in een pan met kokend water op en laten we dan gewoon staan. Als het lang genoeg staat dan gaart het vanzelf. Dat gaat goed."

Zonnepanelen

Op het dak liggen totaal 22 zonnepanelen die in de garage gekoppeld zijn aan twee Chint CPS SC1.5KTL omvormers.

Harrie (bewoner):
"Op het ene dak liggen 12 panelen van 230 Wp, op het andere dak 6 panelen van 235 Wp. Die zijn allemaal in 2011 geïnstalleerd. In 2015 zijn er nog 4 panelen van 275 Wp bijgekomen. We hadden de eerdere 6 panelen naar het zuiden gelegd en toen bleek er nog wat ruimte over. We hebben de laatste jaren veel meer zonuren gehad als in het begin, dus het nulpunt hebben we eerder bereikt."
"De panelen op het dak staan allemaal onder een hoek van 15 graden. De 4 panelen die er later op gezet zijn, staan onder een hoek van 30 graden. De zonnepanelen dekken ook 90% van het dak af, dus het scheelt binnen ook nog in de warmte ‘s zomers."

Dakisolatie

Harrie (bewoner):
"Het dak is bij de bouw al geïsoleerd. Voor zo ver ik weet is dat tempex. Het heeft een Rc waarde van 3,0."

Steenbreek

Harrie (bewoner):
"We hadden eerst heel veel tegels in de tuin, maar dat is nu een stuk minder geworden. Het water kan zo veel makkelijker weg."

Douchekop

Harrie (bewoner):
"We hebben een waterbesparende douchekop, dat scheelt in water maar natuurlijk ook in energie om dat op te warmen."

Lichtkoepel

Harrie (bewoner):
"In de badkamer hebben we een lichtkoepel. Daardoor hoeft de verlichting minder vaak aan. Omdat het binnen wel behoorlijk warm kan worden als de zon erop schijnt, hebben we er een doek overheen gedaan. Dat is hetzelfde soort doek dat ze ook in kassen gebruiken."

Warmteterugwinning Unit

De woning is voorzien van een Brink RENOVENT HR 400 R met een maximale luchtverplaatsing van 400m3/h.

Harrie (bewoner):
"Deze huizen hebben een warmteterugwinning unit met een filtersysteem. Dat is ook fijn voor allergieën. In twee uur tijd is alle lucht in het huis gefilterd. Zo’n systeem haalt meer dan 90% van de warmte uit de lucht die er doorheen gaat. Dus er gaat weinig verloren."
"Het systeem zorgt ervoor dat het CO2 gehalte en het vochtgehalte in de lucht niet te hoog wordt. Als wij hier met zijn tweeën zijn, dan hebben we hem alleen ‘s nachts aan. Overdag is het aan ventilatie al genoeg als er een keer een deur open gaat. Er zit nog een bypass-voorziening op dat er ‘s zomers voor zorgt de binnenkomende lucht juist niet te verwarmen, om het zo binnen wat koeler te houden."
"Rond de tijd dat deze huizen gebouwd werden, waren dit soort systemen slecht in het nieuws, maar dat had meer met verkeerde installatie en afwerking te maken. En dat is jammer, want daarom hebben maar 40 van de huizen in deze wijk dit systeem gekregen. De rest heeft gewone ventilatie en dan verlies je veel warmte. Je moet het wel om de paar jaar laten reinigen. Degene die dat doet bij ons maakt dan ook camerabeelden om te zien wat er allemaal in zit."

Vloerverwarming

Harrie (bewoner):
"Voorheen hadden we specifiek een huis met hetelucht verwarming gekozen in verband met huisstofmijt allergie en binnen een maand was ik van alle klachten af. Dus toen we naar dit huis gingen kijken, wilden we die voorziening hier ook hetzelfde hebben. We hebben het nieuw gekocht, dus konden we de optie vloerverwarming mee laten nemen. We wilden toen eigenlijk een houten vloer, maar dat durfden ze toen niet aan in combinatie met vloerverwarming. Nu zijn er materialen die dat wel mogelijk maken"
"Met de hybride warmtepomp die we hebben, kunnen we ‘s zomers ook koelen met de vloerverwarming."

Hybride Warmtepomp

Aan de cv-ketel is een Techneco ELGA hybride warmtepomp gekoppeld. Buiten op het dak staat een Carrier Xpower inverter.

Harrie (bewoner):
"We hebben toendertijd dit merk gekocht omdat het de enige was. Toen ik deze warmtepomp kocht, scheelde dat de eerste 2 jaar niets in ons verbruik. De thermostaat stond zo ingesteld dat hij overdag aan stond en ‘s nachts uit. Maar hij moet dus dag en nacht bijna hetzelfde staan. In 2011 was dat nog niet bekend. Als er te grote temperatuurverschillen zijn, dan kan de hybride warmtepomp die sprong niet maken. Dus dan slaat gewoon de cv-ketel aan en bespaar je niet. Dus je moet de temperatuur niet laten schommelen maar zoveel mogelijk constant houden. Het voordeel daarvan is ook dat het altijd behaaglijk is in huis."
"Er zit een soort aircokast op het dak met een sensor erin. Die meet de buitentemperatuur. Als het 4 graden of lager is, dan stopt de pomp met werken. Dan kost het meer energie dan het oplevert. Standaard slaat hij pas weer aan als het plus 7 graden is. Omdat we hier veel winters hebben waar het tussen de 0 en de 7 graden is, staat de pomp dan de hele winter uit. De monteur van de fabrikant kwam met het idee om de blokkering bij ons eruit te halen. Dat scheelde ook een hoop. Ik vind het wel jammer dat zo’n monteur van de fabrikant dat dan wel weet, maar dat er geen goede instructies gegeven worden aan de mensen die het komen installeren. Nu hij goed ingesteld staat, kunnen we toch zo’n 40 tot 50% van het energieverbruik besparen."
"De hybride warmtepomp werkt nu samen met onze cv-ketel op gas. Maar als we hier overstappen op een warmtepomp voor de verwarming, dan kan de hybride warmtepomp deze nog steeds blijven ondersteunen. Dan hoeft de nieuwe warmtepomp niet op maximale kracht te werken. Maar dan moeten we wel iemand vinden die dat goed kan installeren."

Pompschakelaar

Harrie (bewoner):
"Een normale circulatie pomp voor vloerverwarming draait een jaar lang 24 uur per dag. Onze pomp wordt gestuurd door deze schakelaar. Meer dan 90% van de tijd staat het systeem daardoor niet aan."

Glas

Harrie (bewoner):
"Het hele huis heeft HR++ glas. En sommige ramen hebben ook nog dubbel veiligheidsglas. Volgens het bouwbesluit van die tijd moet een ruit waar je doorheen kunt vallen veiligheidsglas zijn. Dus als de ruit onder 1 meter hoogte begint, moet hij veiligheidsglas hebben. En aangezien we hier van beide kanten door de ruit kunnen vallen, is het dus aan twee kanten veiligheidsglas."
"In de winter zien we het verschil tussen de ramen met en zonder veiligheidsglas in de hoeveelheid condens aan de buitenkant. Dus zo weten we dat het veiligheidsglas nog beter isoleert."

Raamfolie

Harrie (bewoner):
"Om warmte op de eerste verdieping te voorkomen als de zon erop staat, hebben we warmtewerende folie op de ramen geplakt. Dit is Sentinel Plus Stainless Steel 15 OSW. Samen met de warmtewering op het dak die de zonnepanelen bieden, blijft het hierboven nu ongeveer even warm als beneden als de zon erop staat."
"Tijdens het opplakken gaan niet alle bobbels er uit, maar deze verdwijnen vanzelf na warme dagen."

Deze oplossing komt uit: Den Haag Geschakelde Woning 2004 . Bekijk het gehele pand op: kijkduurzaam.nl