Overzicht

Den Haag Sporthal 1967

Info

Over de sporthal

Bekijk hoe beheerder Frank de energietransitie uitvoert in deze sporthal uit 1967!

Type pand

  • Sporthal uit 1967

  • 1 zaal ingericht als beachhal

  • Beachhouse en Beachlounge met bar

  • 1 zaal ingericht als gymzaal

Gouden tip van Frank

Frank (beheerder sporthal):
"Ga werken met zonnepanelen, zodat je goedkopere energie hebt. Absoluut ook LED verlichting gaan doen. Ik zou ook adviseren om infraroodverwarming te doen waardoor je alleen maar warmte gebruikt op het moment dat je het nodig hebt."

Infrarood Stralers

De velden worden verwarmd met infrarood stralers van Progetti Helios Titan. Deze kunnen handmatig worden aangezet. De gasgestookte verwarmingspanelen aan het plafond worden niet meer gebruikt.

De vloerverwarming in het zand is nu nog gasgestookt. Het naastgelegen flatgebouw wordt momenteel aardgasvrij gerenoveerd en voorzien van warmtepompen. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden om de sporthal hierop aan te sluiten.

Frank (beheerder sporthal):
"De gasgestookte vloerverwarming die in het zand ligt staat nu op een laag pitje. Het is niet meer de enige verwarming. De infrarood stralers staan aan wanneer er ’s winters gespeeld wordt en dit verwarmt de mensen op het veld. ’s Nachts gaat deze uit. Dat scheelt een hoop energie. Omdat het zand net te koud is als we de vloerverwarming helemaal uit zetten en sporters dan last krijgen van hun spieren, hebben we de vloerverwarming nog een klein beetje aanstaan."

Vloerisolatie

De vloer bestaat uit een toplaag van 40 tot 50 cm zand, waaronder vloerverwarming en piepschuim isolatie zijn aangebracht.

Frank (beheerder sporthal):
"In 2007 hebben we het verbouwd tot beachhal. De oorspronkelijke houten vloer en betonnen onderlaag zijn eruit gehaald. Toen eindigden we op zand. Er is toen piepschuimisolatie neergelegd. Daar is betonvlechtwerk overheen gegaan. Daar is zo’n 30 kilometer slang aan vast gemaakt met vloerverwarming, waarmee het zand op een egale manier verwarmd kon worden. Daar is ter bescherming nog een laag betonijzer overheen gelegd. Hierop is 40 cm zand gestort."

Verlichting

Alle ruimtes worden verlicht door Philips HO 14W LEDtubes.

Frank (beheerder sporthal):
"In 2017 deed ongeveer de helft van de TL verlichting het niet meer. In de winter konden we dit niet vervangen omdat de hele hal dan niet gebruikt kan worden. Er moeten allemaal vlonders naar binnen om de hoogte in te kunnen. ’s Zomers spelen mensen buiten, dus toen was het moment om alles te vervangen door LED TL buizen. Dat hebben we zelf bekostigd, maar wel met hulp van subsidiegelden."

Infraroodpanelen

De Beachhouse bar wordt verwarmd met infraroodpanelen. Het systeem is van SUNNYHEAT en wordt aangestuurd door een SUNNYHEAT ISTC Profi.

Frank (beheerder sporthal):
"In ruimtes waar niemand is, mag het best koud zijn. Door infraroodverwarming gebruiken we alleen maar warmte op de momenten en plaatsen waar we het nodig hebben. Naast de vaste panelen die hier hangen hebben we in de kantoren bijvoorbeeld mobiele infraroodverwarming. Die verplaatsen we naar waar we op dat moment zitten."

Bewegingssensoren

In de gangen, kleedkamers, doucheruimtes en toiletten zijn bewegingsmelders geïnstalleerd die gekoppeld zijn aan de LED verlichting. Hierdoor is de verlichting alleen aan als er iemand in de ruimte is.

Frank (beheerder sporthal):
"Het gaat aan als je er bent en uit als je er niet bent, dat scheelt ook weer."

Zonnepanelen

Er zijn plannen om op korte termijn zonnepanelen op het dak te plaatsen.

Frank (beheerder sporthal):
"In 2007 hebben we het verbouwd tot beachhal voor de Gemeente Den Haag en de Nederlandse Volleybalbond. Vanaf 2017 zijn we officieel exploitant geworden en gaan verduurzamen. We willen eigenlijk helemaal van het gas af. We hebben al toestemming om hier 240 zonnepanelen op het dak te zetten. We wachten hiervoor onder andere op de netbeheerder die het net moet verzwaren. Het dak is vrij van schaduw, we hebben op ons dak geen last van de naastgelegen gebouwen."

Deze oplossing komt uit: Den Haag Sporthal 1967 . Bekijk het gehele pand op: kijkduurzaam.nl