Overzicht

Den Haag Tussenwoning 2005

Info

Over het huis van Piet

Deze tussenwoning is gebouwd in 2005 en heeft 3 woonlagen. De woning heeft een woonoppervlakte van 135m2. Sinds 2017 is de woning aardgasvrij.

Verbruik

Piet (bewoner):
"Via slimmemeterportal.nl kan ik mijn opbrengst en verbruik zien. In 2018 heb ik via de slimme meter 3150 kWh verbruikt en 2076 kWh teruggeleverd. Wat ik gelijk na opwekken verbruikt heb, zie je hierin niet terug."
"Aan gasverbruik ik niets meer. Het gasverbruik in dit huis was eigenlijk de kosten niet, maar alle toeslagen en belastingen die je erbij moet betalen, maken het toch een hoop geld. Dat heb ik nu niet meer."

Gouden tip

"Doen, niet wachten! Je kan eindeloos blijven wachten: “Ja maar binnenkort komen er betere exemplaren, ja maar binnenkort komt er een nieuwe maatregel, ja maar binnenkort komt er dat en dat…” Je moet het gewoon doen! Je kunt klein beginnen, bijvoorbeeld met een regenton. En hou het leuk voor jezelf."

Dakisolatie

Piet (bewoner):
"Het huis is zo goed geïsoleerd, dat het soms tot november duurt voordat ik de verwarming aan moet zetten. De isolatie zat er bij de bouw al in, dus ik weet niet welk materiaal dat is."

Muurisolatie

Piet (bewoner):
"Deze huizen zijn bij de bouw al heel goed geïsoleerd. Ik heb daardoor alleen geen idee wat erin zit. Het had bij de bouw in 2005 het hoogst haalbare cijfer in isolatiewaarde."

Vloerverwarming

Piet (bewoner):
"De middelste woonlaag in dit huis, waar de woonkamer ligt, is voorzien van vloerverwarming. Daar heb ik voor gekozen toen het huis gebouwd werd, dus die zit er vanaf het begin. Dit soort woningen is zo gebouwd dat je het eigenlijk niet meer koel kunt krijgen. Vanaf het eerste moment dat hier de zon schijnt, is het 22 graden hierbinnen."

Thermostaat Inregelen

Piet (bewoner):
"Ik heb mijn thermostaat doorlopend op 18 graden staan. Maar hij slaat eigenlijk nauwelijks aan. Alleen eens als het echt koud is. Maar de huizen zijn zo goed geïsoleerd en de ramen leveren een hoop warmte op als daar de zon een half uurtje op staat. Ik ben in december wel eens een week weggeweest. Toen had ik hem op anti-frost gezet. Toen ik na een week terugkwam, was het hier nog steeds 16 graden. Dus zo weinig is de temperatuur gezakt in een week zonder dat er bijgestookt is."

Close in Boiler

Piet (bewoner):
"Ik heb een close-in boiler van 5 liter in mijn keukenkastje. Anders moet het warme water van 2 verdiepingen hoger komen en dat scheelt een hoop water. En ik heb hem ook vooral voor het gemak. Ik heb nu direct warm water hier en anders moest ik daar lang op wachten."

Inductiekookplaat

Piet (bewoner):
"Voor veel inductiekookplaten heb je eigenlijk een Perilex aansluiting nodig. Maar ik kon er gewoon eentje kopen met een stekker eraan die ik in het stopcontact kon steken. Dus ik zoek vaak naar makkelijke oplossingen als dat ook kan. Dus er hoefde geen aparte elektrische aansluiting te worden aangelegd."
"Ik merk geen verschil in koken op gas of koken op inductie. Het gaat wat sneller en het is makkelijk schoonmaken. Er zijn ‘freaks’ die niet snappen dat je op inductie kunt koken. Ik zit in een werkgroep van Duurzaam Den Haag. Daar zit iemand in die inductie demonstraties geeft. Ze laat mensen ervaren dat er eigenlijk helemaal geen verschil is. Bij het “buurtcamping” festival dat we hier in het park organiseren wordt het ontbijt ook klaargemaakt op inductie, zodat mensen kunnen ervaren dat het gewoon hetzelfde smaakt."

Verlichting

Piet (bewoner):
"Overal heb ik spaar- en LED-verlichting hangen. Er zijn nog een paar oude halogeen lampen die ik bijna nooit aan heb, maar die vervang ik pas als ze stuk zijn."

Radiator

Piet (bewoner):
"Toen ik van cv-ketel overstapte naar warmtepomp heb ik mijn radiatoren gewoon gehouden zoals ze waren. En dat bleek prima te werken. Ook al wordt eigenlijk een ander type radiator geadviseerd. Als ik dingen simpel kan houden, heeft dat altijd mijn voorkeur."

Fiets

Piet (bewoner):
"Ik hou erg van fietsen. En met de trein kun je in heel Europa komen met de fiets. Ik heb een racefiets die je uit elkaar kunt halen. Ik haal de wielen eraf en doe het stuur en zadel naar beneden en dan past hij precies als handbagage in de trein. In de Thalys hebben ze bijvoorbeeld geen plaats voor fietsen, maar als ik hem zo demonteer dan past hij precies mee als bagage."

Regenton

Piet (bewoner):
"Ik vind een regenton een leuke maatregel. Hij is niet zo duur en je hebt hem binnen een half uurtje aangesloten. Er is vaak veel te snel teveel regenwater. Dat is een probleem voor het hoogheemraadschap. Ik heb een maand geleden geld gekregen van het hoogheemraadschap en de gemeente. Daarmee hebben we 70 van dit soort regentonnen uitgezet in de wijk. In dit soort tonnen past 100 liter. Regenwater is geen rioolwater, dus zo kun je het op andere momenten beter gebruiken. Het is ook geen ingewikkeld ding. De kraan kan open of dicht en dan heb je je eigen water om de plantjes water te geven."
"Het project is ook een leuke en aardige manier om mensen aan het denken te zetten."

Glas

Piet (bewoner):
"Het dubbele glas is bij de nieuwbouw al geplaatst. Daar hoefde ik niets aan te doen, dat zat er al in. Het is HR++ glas."

Warmtepompboiler

Piet (bewoner):
"De warmtepompinstallatie is van het merk Nefit en bestaat uit een lucht-water split warmtepomp EnviLine A/W Split E/B met een Split-buiteneenheid. De boiler is een Bosch HR-200 met een inhoud van 190 liter."
"Deze ruimte was er al toen ik het huis nieuw kocht. Hier zat eerst de cv-ketel. Alle spullen voor de warmtepomp pasten er precies in. De warmtepomp zorgt niet alleen voor de verwarming, maar ook voor het warme water. Als je een cv ketel aanzet, dan heb je gelijk warm water. Bij een warmtepomp duurt dat langer, dus daar heb je een voorraad warm water voor nodig. Dat zit in deze boiler. Het bevalt prima, ik heb in de twee jaar dat ik hem heb nog geen tekort aan warm water of aan warmte gehad."
"Het mooie is ook dat een warmtepompinstallatie onderhoudsvrij is. Ik heb dus geen kosten meer aan cv-onderhoudsabonnementen of kleine onderhoudskosten. Dat is een bijkomend voordeel."

Zonnepanelen

Piet (bewoner):
"Ik ben vrij snel na de oplevering van het pand begonnen met panelen op het dak. In die periode was er nog geen sprake van BTW teruggave. Ze waren ook nog gigantisch duur. Maar er waren toen wel wat subsidieprogramma’s."
"Ik heb 15 panelen op mijn dak en dat is eigenlijk teveel voor wat ik zelf verbruikte. 8 was ook genoeg geweest. Bij de aanschaf heb ik niet gekeken naar hoeveel ik zou gaan verbruiken, maar naar hoeveel er maximaal op mijn dak zouden passen. Nu is dat handig omdat ik in tweede instantie een warmtepomp heb genomen en die verbruikt extra veel elektriciteit."

Compostbak

Piet (bewoner):
"Het groenafval in deze wijk is slecht geregeld. Daarom is mijn nieuwe project om een compostbak in het park te krijgen. De financiering hiervoor is al rond. Er liggen al tegels waar een plateau van gebouwd gaat worden waar de compostbak op kan komen. De compostbak zelf komt van De CompostBakkers. Ik zoek nu nog naar mensen die me daarbij willen helpen."

Warmtepomp

Piet (bewoner):
"De warmtepompinstallatie is van het merk Nefit en bestaat uit een lucht-water split warmtepomp EnviLine A/W Split E/B met een Split-buiteneenheid. De boiler is een Bosch HR-200 met een inhoud van 190 liter."
"De gasaansluiting is verzegeld nadat ik een warmtepomp heb genomen. Er staat een element op het dak, dat lijkt op zo’n kast van een airconditioning. In de kast op de tweede verdieping hangt de rest van de installatie en staat de boiler. Met een extra apparaatje erin had ik de pomp ook voor koeling kunnen gebruiken, maar dat vond ik niet nodig. Ik zet wel een raam open."
"Vanuit het buurtinitiatief De Groene Regentes zijn er ook informatieavonden georganiseerd over warmtepompen. Er zijn toen ook diverse mensen uit de buurt hier komen kijken."

Financiering

Piet (bewoner):
"Bij de aanschaf van mijn zonnepanelen heb ik toendertijd gebruik gemaakt van een subsidieregeling. Voor mensen in de wijk die nu willen weten wat er allemaal aan mogelijkheden is, is er een inloopspreekuur over duurzaamheid in het pand van Wij Weimar. Dan zijn er allemaal deskundigen aanwezig die je verder kunnen helpen."

Bijen

Piet (bewoner):
"Vroeger zat op deze plek de gemeentereiniging, de gasfabriek en de afvalverwerking en noem maar op. Daarna is het opgeknapt en hebben ze er een park van gemaakt. De vervuilde grond die er ligt is afgedekt, daarom ligt het park opgehoogd."
"Ik hou me heel erg bezig met het park. Sinds kort staat hier een bijenstal. Daar ben ik 4 jaar mee bezig geweest en recent is alles gelukt. Er is een lokale imker die ze verzorgd. Er staan bloemen in het park die erg goed zijn voor de bijen. Dus over een tijdje hebben we honing uit De Verademing!."

Deze oplossing komt uit: Den Haag Tussenwoning 2005 . Bekijk het gehele pand op: kijkduurzaam.nl